Polecam!
Tarta lodowa a'la Girdlabuster
175 g mąki
100 g zimnego masła
1 łyżeczka cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
zimna woda
0,5 l lodów o smaku orzechów włoskich (lub dowolnych)
kajmak (z mleka skondensowanego, przygotowanie tutaj)
Do miski wsypać mąkę, sól i cukier puder, wymieszać, dodać posiekane masło i wyrobić szybko, aby składniki się połączyły (można użyć miksera). Dolać niewielką ilość zimnej wody, żeby składniki lepiej się połączyły. Rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 22cm, wyłożyć ciastem formę. Schłodzic w lodówce 30 minut. Piec w piecu rozgrzanym do 190 st. przez 30 minut. Wystudzić całkowicie.
Po wystudzeniu posmarować ciasto kajmakiem w środku i nałożyć na nie lody (lepiej je wyjąć 10 min. wcześniej), rozsmarować. Wstawić do zamrażalnika i wyjąć najwcześniej za godzinę.
Przed podaniem polać kajmakiem.
Najlepiej nałożyć porcje na talerze, a resztę schować od razu z powrotem do zamrażalnika.
Pychota!
1 komentarz:
Torcik lodowy? Mmmm, brzmi pysznie :) Mniam:))) Chętnie kiedyś spróbuję,ale bliżej lata, bo mi na razie za zimno ;))
Pozdrawiam!:)
Prześlij komentarz