wtorek, grudnia 30, 2008

Pyszna i szybka tarta kajmakowa


Kto nie ma ochoty spędzić dzisiaj kilku godzin smażąc faworki, a chce przygotować jakiś efektowny sylwestrowy deser, ten powinien przyjąć moją radę i zrobić superszybką tartę orzechową. Jest bardzo smaczna, wygląda świetnie i nie wymaga prawie żadnego wysiłku.
Robię ją zawsze kiedy nie chcę stać przy kuchni. Muszę tylko wcześniej ją zaplanować, bo gotowanie kajmaku wymaga czasu.
Zawsze mam zresztą w domu puszkę mleka skondensowanego, żeby w razie potrzeby zrobić kajmak.
Kajmak można wykorzystać do wielu innych celów, np. do przełożenia ciasteczek, napełnienia babeczek z kruchego ciasta lub jako polewa na sernik.
To moja druga propozycja na Potrawy Świąteczne i Noworoczne.

Tarta orzechowo-kajmakowa

Kruche ciasto:
250g mąki
150g zimnego masła
duża szczypta soli

Masa:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
ok. 150 g orzechów włoskich lub pekan

Podstawowa sprawa to gotowanie masy - kajmaku. Puszkę mleka wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 3 godziny pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Co jakiś czas zaglądamy i dolewamy wody, jeśli się wygotuje. Po trzech godzinach wyjmujemy puszkę i studzimy. Otwieramy dopiero kiedy jest wystudzona, inaczej wybuchnie!
Następnie robimy spód. Można oczywiście użyć innego przepisu na kruchy spód, ale najlepiej, żeby było to ciasto wytrawne, bez cukru, bo masa sama jest bardzo słodka.
Mąkę wymieszać z posiekanym masłem i solą, ugnieść aż się połączy, jeśli się nie łączy dolać trochę zimnej wody. Włożyć do lodówki na godzinę.
Wyjąć, rozwałkować na placek. Dużą formę do tarty posmarować masłem, wyłożyć spód i brzegi ciastem, nakłuć w kilku miejscach.
Włożyć do pieca nagrzanego do 200 st. i piec 15 minut, aż się lekko zezłoci.
Ostudzić, wyłożyć masą kajmakową, a następnie powtykać w nią orzechy. Radzę użyć włoskich lub pekanowych, bo laskowe są zbyt słodkie.
To wszystko!

10 komentarzy:

majana pisze...

To musi być pyszne !:)

buncia pisze...

:-D

Notme pisze...

Dziękuje za odwiedziny. :)
Również do moich linków Cię dodaje i życzę Szczęśliwego Nowego Roku oraz dobrej zabawy w dobrym towarzystwie. :)

Pozdrawiam szampańsko! ;)

majana pisze...

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Bunciu! :)

Tilianara pisze...

Szczęśliwego Nowego Roku, wiele uśmiechów i radości :)))

Bea pisze...

Sliczna tarta!

Dziekuje Ci za noworoczne zyczenia i Tobie rowniez zycze wspanialego, szczesliwego Nowego Roku! by byl taki, o jakim marzysz :)

Pozdrawiam serdecznie Bunciu!!!

andzia-35 pisze...

Apetyczna tarta:-)
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Komarka pisze...

Bunciu, dziękuję za życzenia i Tobie również życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! I nieprzebranych pomysłów na takie pyszności jak ta tarta :)

Anonimowy pisze...

Buńciu, ta tarta jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam. Tanabe

poppy pisze...

Wypróbowałam, ciasto wyszło genialnie! Zamiast orzechów wierzch posypałam gorzką czekoladą (alergicy w rodzinie). Dziękuję pięknie za przepis, na pewno wykorzystam go jeszcze.