niedziela, czerwca 17, 2012

Zamknij czerwiec w słoiku


Już czerwiec?! Lato w pełni. Truskawki powoli drożeją, rabarbar się kończy, już pachnie czereśniami... W tym roku nie zawiodę. Pakuję lato do słoików. Truskawki zdecydowanie przodują w rankingu naszych ulubionych przetworów, rabarbar to mój faworyt. Radzę Wam - jedźcie na bazar, kupcie truskawki, rabarbar i zróbcie dżemy. Zima za pasem;)

Dżem truskawkowo-cytrynowy
6 małych słoików

1 kg truskawek
skórka z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
op. cukru żelującego 1:3

Truskawki umyć, odszypułkować, wrzucić do garnka, lekko zblendować lub rozgnieść widelcem (sprawdza się też praska do ziemniaków). Cytrynę sparzyć, zetrzeć żółtą skórkę, wycisnąć sok. Podgrzać, wsypać cukier, gotować ok. 3 minuty. Wlać gorący dżem do wyparzonych słoików, postawić je do góry dnem.

Marmolada rabarbarowa z imbirem
6 małych słoików

2 pęczki rabarbaru (ok. 1,5 kg)
ok. 0,5 kg cukru
ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
ew. 1 łyżeczka cynamonu

Rabarbar umyć, pokroić na ok. 2 cm kawałki (można obrać, ja tego raczej nie robię), wrzucić do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i odstawić na parę godzin lub na noc, aż puści sok. Smażyć na wolnym ogniu ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu. Powtórzyć czynność w dwóch kolejnych dniach. Owoce mają się rozpaść, zgęstnieć i nabrać lekko brązowego, bursztynowego koloru i przejrzystości. Konsystencję sprawdzać na talerzyku. Pod koniec zetrzeć do tego na drobnej tarce obrany imbir, wsypać cynamon, wymieszać. Gorący przelać do wyparzonych słoików. Odstawić do góry dnem.

Truskawki w syropie

truskawki
cukier
ew. sok z cytryny

Truskawki zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok. Ewentualnie dodać sok z cytryny (pomaga zachować kolor). Zagotować, pogotować chwilę, aż sok lekko odparuje i się skondensuje. Przelać do wyparzonych słoików, odstawić  do góry dnem.

2 komentarze:

Majana pisze...

Wspaniały dżem.Też robię:-)
Pozdrowowienia:)

buncia pisze...

Pozdrawiam i dziękuję za wizytę:)