niedziela, czerwca 24, 2012

Ciasteczka kakaowo-miętowe. Bez jaj!


Wizyta u znajomych wegan z Milanówka przysporzyła mi pewien kłopot. Chciałam zawieść im jakiś słodki wypiek bezjajeczny. Ich ostatnia wizyta u nas zakończyła się niezjedzonym deserem. Moja sałatka owocowa zawierała bowiem żelatynę :/ Tym razem nie chciałam zawieźć i zrobiłam miękkie ciasteczka z kakao i jogurtem, do których dałam dawno już kupione draże czekoladowo-miętowe. Można zastąpić draże posiekaną miętową czekoladą lub dodać do tych ciastek zwykłe mm'sy czekoladowe, zwykłą czekoladę lub orzechy (myślę że włoskie dobrze by tu pasowały). Ciastka są bardzo sympatyczne i szybkie. Polecam!
Przepis od Dorotus, z moimi zmianami.


Miękkie ciasteczka kakaowo-miętowe

2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
115 g masła
3/4 szklanki kakao
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki maślanki lub jogurtu
1 szklanka draży miętowych z czekoladą lub miętowa czekolada, posiekana

Masło roztopić w małym garnuszku.
Do misy miksera wlać masło (gorące), dodać kakao i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii i maślankę lub jogurt, dalej miksować. Powoli wsypywać mąkę z sola i sodą, miksując. Dodać czekoladowe chipsy i wymieszać. Powstanie dość klejące i gęste ciasto.
Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około pół łyżki na 1 ciastko, pozostawiając spore odstępy między ciastkami. Ciasto będzie się kleiło, ale można sobie pomagać drugą łyżką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż lekko przestygną (będą zbyt miękkie, by można je było przenieść na kratkę), po kilku minutach zdejmować.
Smacznego!

3 komentarze:

Majana pisze...

Kakao z miętą- to mi się podoba :) Może być nawet bez jaj:)

Karmel-itka. pisze...

porywam takie pyszne ciasteczka!

buncia pisze...

Proszę się częstować;)