wtorek, czerwca 26, 2012

Oliwa czosnkowa według Nigelli


Nieuchronnie nadszedł czas świeżych sałat, prawdziwych pomidorów i lekkich makaronów. Czosnek jest ich nieodłącznym towarzyszem. Nie zawsze jednak potrzeba nam pełni jego mocy, a tylko odrobinę aromatu. Wtedy sprawdzi się oliwa czosnkowa, którą bardzo łatwo zrobić samemu. Można wzbogacić ją dowolnie np. o gałązkę rozmarynu lub papryczkę chilli. Przepis Nigelli Lawson z książki "Nigella Ekspresowo".




Oliwa czosnkowa
1/2 litra

1/2 litra oliwy extra virgin
8 ząbków czosnku

Obrać czosnek, posiekać, zalać oliwą i odstawić na 48 godzin. Następnie oliwę przecedzić. Czosnek wyrzucić lub zużyć np. do makaronu. Oliwę lepiej przechowywać w ciemnym miejscu, gdyż słońce powoduje, że traci swoje walory odżywcze.

2 komentarze:

Majana pisze...

Uwielbiam sałaty z taką oliwą.Sama nie robiłam, ale trzeba będzie nadrobić.
Pozdrowienia:)

Karmel-itka pisze...

ze smakiem! zawsze zastanawiałam się, jak smakują takie domowe oliwy.