Klasyczne brownie już znacie. Mocnoczekoladowe, zwarte, wilgotne ciasto ze szklanką mleka nie ma sobie równych. Teraz czas jednak na trochę eksperymentowania z tym, co znane i lubiane. Zimowy nastrój ostatnio powoduje, że do wszystkiego dosypuję przyprawy do piernika (patrz: krówki w poprzednim poście). Więc dzisiaj brownie o smaku piernikowym, z imbirem kandyzowanym i kakaową polewą. Fajne wyszło:)
Na podstawie tego przepisu.
Brownie piernikowe z imbirem kandyzowanym
230g masła
1 i 1/2 szkl. cukru
1 i 1/3 szkl. mąki
1/2 szkl. kakao
5 jajek
2 łyżki imbiru kandyzowanego
cukier waniliowy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2/3 łyżeczki imbiru mielonego1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Masło i czekoladę roztopić w rondelku, mieszając. Resztę składników wsypać do miski, wlać zawartość rondelka i zmiksować. Przelać do foremki 20/30 wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-35 minut w 160 stopniach. Ciasto ma być w środku wilgotne, więc nie czekamy na "suchy patyczek" i uważamy, żeby nie przesadzić z czasem pieczenia. Można polać polewą czekoladową (ganache) lub tańszą, kakaową.
Błyszcząca polewa kakaowa
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników rozpuścić w rondelku, dodać żelatynę i wymieszać. Przestudzić, gdy zacznie tężeć, polać ciasto.
Ja do polewy dodałam 20 g czekolady, które pozostały mi z pieczenia brownie. Rozpuściłam ją razem z resztą składników w rondlu.
Smacznego!
10 komentarzy:
Nie ma to jak czekolada.
Ukochana!
oj, ta konsystencja jest wspaniała! i smak pewnie tak samo - i brownie dobre, i piernik pyszny. :)
rozmarzyłam się... brownie piernikowe to musi być niebo w gębie...
Kawałek dla B.? :]
Jak ja lubie brownies. W kazdym mozliwym wydaniu. Porywam jedno, dobrze? :)
Uwielbiam brownie i pierniki, takie połączenie jest super pyszne!:)
Alez ono musi smakowac!!!
Świetne połączenie. Dwa cudne ciasta w jednym. Pozdrawiam. Lo
Olciaky vel Olcik,
Zgadzam się!
cukrowa wróżko,
Ja też jestem fanką tego zakalca;)
myniolinka,
jest, jest...
szkaradniczko,
wirtualnie się poczęstuj, a w realu też coś się znajdzie;)
Maggie,
proszę bardzo:)
Majana,
rzeczywiscie, ciasto zdało egzamin.
Kasiu,
Wybornie - spróbuj sama:)
Lo,
dzięki, pozdrawiam!
cudnie połączyłaś smaki!
Prześlij komentarz