czwartek, sierpnia 26, 2010

Brzoskwinia plus banan


Na początek przepraszam za dłuższą nieobecność. Najpierw był wyjazd w góry, a potem komputer się popsuł...

Ale już wracam i biorę się za nadrabianie zaległości:)

Juz kiedyś pisałam, że najlepsze przepisy powstają wtedy, kiedy ma się ograniczone możliwości. Tym razem też tak było - z misy smętnie patrzyły brzoskwinie i banany, których nikt nie chciał zjeść, bo wszyscy skupili się na łapczywym korzystaniu z ostatnich czereśni. Trzeba było je na coś przerobić, a że zostało trochę cukru żelującego, zakasałam rękawy i tak powstał bardzo sympatyczny dżemik o egzotycznym smaku. Polecam!

Dżemik brzoskwiniowo-bananowy

ok. 5 małych brzoskiń plus 2 dojrzałe banany (po obraniu wyszło mi akurat 500 g)

250 g cukru żelującego 2:1

Brzoskwinie umyć, wyjąć pestki, obrać i rozgnieść widelcem. Banany obrać i rozgnieść. Wrzucic owoce do rondelka, podgrzać, zasypać cukrem, wymieszać. Smażyć kilka minut po czym przelać do wyparzonego wrzątkiem słoika, zakręcic i postawić do góry dnem. Wyszedł mi jeden słoik.

9 komentarzy:

asieja pisze...

już mi się podoba to połączenie smaków. te słoneczne kolory zamknięte w słoiczku.

Panna Malwinna pisze...

ciekawe połączenie;)i jak kusi kolorem

kabamaiga pisze...

Musi obłędnie smakować

Ciastella pisze...

wygląda świetnie, idealny kolor ido tego dwa owoce, które lubie najbardziej pycha;D

Arvén pisze...

No proszę, jaki udany związek :D I w jakim gustownym kolorku :>

Anonimowy pisze...

Bardzo jestem ciekawa dżemu z dodatkiem banana. Nigdy nie próbowałam, a banany uwielbiam przecież przeogromnie...

Pozdrawiam! :)

Karmel-itka pisze...

rewelacyjnie dobrane smaki. banan z brzoskwinią. obłęd w ustach ;]
i kolor... jak słoneczko w słoiku. na niepogodę. na zły humor. lekarstwo idealne ;]

dorota20w pisze...

mniam mniam
rewelacyjnie się prezentuje !

Paula pisze...

dodatek banana jest niesamowicie kuszący!