środa, sierpnia 04, 2010

Czereśniowy sosik do mięsa

Czereśnie się kończą więc czas najwyższy wypróbować ten pyszny dodatek do mięsa. W sam raz do grillowanych żeberek. Można go przygotować wcześniej i podać zimny lub podgrzać. Można też przełożyć do wyparzonego słoika i zapasteryzować na zimę. Polecam. Przepis ze starego magazynu Kuchnia.

Czereśnie w winie

500g czereśni
szklanka wytrawnego czerwonego wina
1 czerwona cebula
1 łyżka oliwy
szczypta soli i pieprzu

Czereśnie pozbawić pestek. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do rondla wlać oliwę i zeszklić cebulę. Wrzucić czereśnie wraz z sokiem. Zalać winem. Dusić na małym ogniu aż czereśnie zrobią się szkliste a wino odparuje i mocno zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

1 komentarz:

majana pisze...

Fajny ten sosik, nigdy o takim nie słyszałam. Pewnie pyszny,jak same czereśnie:)