środa, maja 26, 2010

Rabarbarowych przysmaków ciąg dalszy

Oto dziwne ciasto - niby drożdżowe, a półfrancuskie, niby ciasto, a w zasadzie placek, niby go dużo, a jakby za mało;) Placek rozwarstwia się lekko jak ciasto francuskie, jest płaski, chrupiący na zewnątrz, obłożony owocami i polany pysznym sosem. Zdecydowanie polecam! Przepis z blogu Sweet Art.

Placek półfrancuski z rabarbarem

na blaszkę 35/25cm

200 g mąki
50 g mleka (1/4 szklanki)
15 g drożdży świeżych lub 4 g suszonych
50 g cukru
1 jajko
cukier waniliowy
szczypta soli
90 g masła
1/2 kg rabarbaru

sos:
5 łyżek mleka
200 g cukru pudru

Jeśli używamy drożdży świeżych, to należy rozprowadzić je w podgrzanym mleku razem z 1/3 mąki, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić pół godziny do wyrośnięcia.
Jeśli używamy suchych drożdży, to należy rozprowadzić je w 4 łyżeczkach podgrzanego mleka z łyżeczką cukru, wymieszać i pozostawić pół godziny do wyrośnięcia.

Jaja roztrzepać z cukrem, cukrem waniliowym i solą, lekko podgrzać, ciągle mieszając.
Dodać mąkę (lub 2/3 jeśli używamy świeżych drożdży) i rozczyn.
Połączyć wszystkie składniki.
Wyrobić ciasto. Jeśli będzie się zbyt mocno kleiło do rąk, to najlepiej nie podsypywać go mąką, ale lekko nasmarować dłonie oliwą.
Włożyć je do miski, przykryć ściereczką i pozostawić ok. 2 godz. do wyrośnięcia. Masło rozgnieść widelcem i wstawić do lodówki. Wyjąć 10 minut przed końcem wyrastania ciasta.
Gdy ciasto urośnie, rozwałkować je na grubość ok. 5 mm. Dwie trzecie jego powierzchni pokryć masłem (ma być dość zimne, ale nie skawalone).
Złożyć ciasto tak, aby połowę powierzchni pokrytej tłuszczem przykryć ciastem bez tłuszczu, a połowę złożyć na wierzch.
Powstanie przekładaniec z trzech warstw ciasta i dwóch warstw tłuszczu.
Ciasto rozwałkować i ponownie złożyć na trzy części.
Czynność tę powtórzyć raz jeszcze.
Rozwałkować ponownie.
Włożyć do posmarowanej tłuszczem lub pokrytej papierem do pieczenia formy.
Na wierzchu położyć umyty i pokrojony rabarbar (nie trzeba go obierać, jeśli skóra nie jest zniszczona) . Ja dołożyłam jeszcze trochę truskawek w syropie, ze słoika.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min. do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego do 200st. piekarnika i piec ok. 25-30 min.
Mleko połączyć z cukrem pudrem, aż do rozpuszczenia i polewać sosem ciasto tuż przed podaniem.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Słodkie ...

Ta na Be