Polecam!
2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych (9 g suchych drożdży lub 18 g świeżych)
szczypta soli
1/3 szklanki mleka
55 g masła
1/4 szklanki wody
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
Posypka:
3/4 szkl cukru brązowego (może być zwykły)szczypta soli
1/3 szklanki mleka
55 g masła
1/4 szklanki wody
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
Posypka:
skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
55g rozpuszczonego masła
Dwie szklanki mąki wymieszać z cukrem, drożdżami i solą w misce miksera. Mleko z masłem mocno podgrzać, aż masło się rozpuści, zdjąć z palnika, dodać wodę i odstawić aż troszkę przestygnie - dodać wanilie i wymieszać. Wlać do miski z mąką i wymieszać łopatką. Wyrabiać mikserem, dodając jajka po jednym. Dodać następne 1/2 szklanki mąki i jeszcze chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące).
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać kilka minut, podsypując ewentualnie pozostałą mąką - końcowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić się do rąk.
Przełożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie wymieszać cukier ze skórkami cytrusowymi i cynamonem w małej miseczce, rozpuścić masło i wysmarować masłem (nierozpuszczonym) foremkę keksową 22 x 12cm.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm, posmarować rozpuszczonym masłem i pokroić na 5 poprzecznych pasów (30 x 10cm).
Rozsypać na pierwszym 1,5 łyżki mieszanki cukru ze skórkami, przykryć drugim i tak dalej, kończąc na warstwie cukru.
Teraz pokroić ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków (10 x 5cm) i układać je na sztorc w keksówce. Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, powierzchnię ciasta posypać jeszcze cukrem brązowym i piec około 30 minut, aż ładnie się zrumieni na wierzchu. Przestudzić w formie 15 minut, wyjąć i podawać.
Smacznego!!!
5 komentarzy:
O,super ciacho! Uwielbiam drożdżowe ciasta a jak cytrynowe to tym bardziej.
Ten przepis czeka już od dawna na swoją kolej , kiedys na pewno je zrobię :)
Musi być niezwykle smaczne i świetny pomysł :)
O, jest naprawdę pyszne. Polecam i pozdrawiam!
oj oj zrobilam to ciasto i naprawde wyszlo niesamowite...tak jak prawie wyszlo mi z piekarnika, pewnie dlatego, ze tyle milosci wlozylam w jego przygotowanie :D mniam mniam
Tak, miłość z pewnością dobrze działa na wypieki drożdżowe:)
Cieszę się że smakowało!
Prześlij komentarz