piątek, września 11, 2009

Pyszny bubble bread


Pyszne drożdżowe, cynamonowo-karmelowe bułeczki do odrywania, idealne do popołudniowej herbatki lub na niedzielne śniadanie. Moje niestety nie wyrosły tak, jak powinny, ale to zapewne dlatego, że przygotowałam je wieczorem i zostawiłam na noc do wyrośnięcia w lodówce. Jest to dobry sposób, jeśli chce się mieć rano świeże bułeczki bez wstawania z kurami. Niestety sposób ten czasem zawodzi, szczególnie jeśli ciasta nie ogrzeje się do temp. pokojowej przed włożeniem do pieca. Ech.. a może to po prostu mój antytalent do ciast drożdżowych? No cóż, tak czy inaczej, bułeczki smakowały nawet trochę zapadnięte, więc radzę przepis wypróbować.


Bubble bread

500 g mąki pszennej chlebowej

2 łyżki miękkiego masła

4 łyżki mleka w proszku
(można pominąć, zastępując w przepisie wodę - mlekiem)
1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1¼ łyżeczki suchych drożdży

300 ml wody
skórka starta z 1 cytryny

100 g cukru (polecam brązowy)
2 łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej
ew. można dodać garść posiekanych orzechów włoskich
50g roztopionego masła

Do miski wsypać mąkę, wyrobić z masłem, dodać mleko w proszku, sól, cukier i drożdże, skórkę z cytryny i wymieszać. Partiami wlewać wodę i wyrabiać. Po wchłonięciu całej wody wyrabiać na oprószonej mąką powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć na ok 1 h do podwojenia
objętości.
Następnie ciasto znów lekko zagnieść, podzielić na 30 części, z których uformować kulki.
Wymieszać ze sobą cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i ew. orzechy.
Okrągłą formę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą kulkę umoczyć w roztopionym maśle i obtoczyć w posypce. Ułożyć na dnie 14 kulek, a z pozostałych zrobić górną warstwę, kładąc kulki tak, by zakryć dziury w dolnej warstwie. Parę kulek można ułożyć na szczycie, jako warstwę trzecią.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. do napuszenia.
Piec w temp. 200st przez ok. 35 min. Można w połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby bułeczki się zbytnio nie spiekły.

2 komentarze:

Majana pisze...

Ojejku, jak ja kocham drożdżowe, a z cynamonem po prostu bomba! :))

Waniliowa Chmurka pisze...

Świetnie muszą smakować;)
Pozdrówka.