Więc krajanka poczekała na nasz powrót do domu.
Zjedliśmy ją z wielkim smakiem, oczywiście nad talerzykiem!
Krajanka orzechowo-kajmakowa
1,5 szkl. mąki
1,5 szkl. płatków owsianych
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szkl. brązowego cukru
200g roztopionego masła
1/2 szkl. posiekanych dowolnych orzechów
1 szkl (ok. 150g) posiekanej dowolnej czekolady
puszka mleka skondensowanego słodzonego
Mleko skondensowane gotujemy przez 2 godziny, studzimy.
Mąkę, płatki, sodę i cukier mieszamy, dodajemy masło, mieszamy ręką dokładnie i dzielimy na dwie części.
Jedną częścią ciasta wylepiamy natłuszczoną lub wyłożoną papierem formę o wymiarach 20/20 cm i pieczemy 10 min. w temp. 180 st.
Na gorące ciasto wysypujemy orzechy, czekoladę i 250-300g masy kajmakowej. Posypujemy resztą ciasta, starając się, aby było zlepione. Pieczemy 20 min. Po przestudzeniu kroimy na kwadraty.
Smacznego!
3 komentarze:
Nieprzyzwoicie mi się podoba!:D
Pozdrówka.
Pyszniasto brzmi przepis na tą krajankę ! Jest w niej wszystko za czym przepadam :)
Ależ pysznie wygląda!!!:))
Prześlij komentarz