poniedziałek, stycznia 26, 2009

Serniki rodem z Ameryki :)

Kiedy pierwszy raz jadłam sernik amerykański, zastanawiałam się, jak mogłam tak długo żyć w nieświadomości. Serniki te mają kilka świetnych rozwiązań. Po pierwsze spód najczęściej robi się z pokruszonych herbatników z rozpuszczonym masłem. Po drugie sama masa serowa jest niezwykle lekka, kremowa i puszysta, a to dzięki używaniu serków kremowych twarogowych, takich jak President, Tartare czy Ostrowia zamiast polskiego siermiężnego twarogu. No a co powiece na polewę karmelową lub sos jagodowy zamiast tradycyjnej polskiej czekolady?
Nie żebym chciała sabotować polskie wypieki, bo nasze serniki też lubię, ale jednak Amerykanie w tej konkurencji zdecydowanie wygrywają.


Butterscotch pecan cheesecake
Sernik z orzechami pekan i polewą karmelową

Spód:
150 g ciastek digestive w czekoladzie lub herbatników (ja dałam herbatniki i kilka startych kostek czekolady)
50 g masła, roztopionego

Masa:
500 g sera twarogowego śmietankowego lub kremowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

80 g drobnego cukru (może być zwykły)

2 jajka

1 łyżka mąki pszennej

60 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi), podpieczonych i posiekanych

Polewa:

40 g ciemnego brązowego cukru

40 g masła

1 łyżka śmietany kremówki


Ciastka rozdrobnić blenderem, wałkiem lub w moździerzu, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem, ciastka wcisnąć w dno, schłodzić pół godziny w lodówce. Wszystkie składniki masy ubić mikserem, na końcu wmieszać mąkę i posiekane, podpieczone orzechy (można włożyć do pieca na blasze na 5 minut lub podsmażyć na suchej patelni). Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 minut.
Sos butterscotch zrobić roztapiając wszystkie składniki w małym garnuszku, do gładkości (będzie szybko gęstniał), wyłożyć na upieczony już sernik (lekko schłodzony).
Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 3 godziny lub najlepiej całą noc.
Sernik jest niski, więc jeśli chcecie go zrobić w większej tortownicy, to należy podwoić ilość składników.
Sernik jest niezbyt słodki mimo karmelowej polewy, więc jeśli ktoś lubi raczej słodsze ciasta, radzę dodać więcej cukru.

Polewa jest nie za słodka, delikatna, maślana. Nie zastyga jak karmel tylko się delikatnie smaruje. Polecam spróbować zastosować ją do innych wypieków lub deserów.

Przepis z blogu Moje wypieki.

4 komentarze:

Majana pisze...

Sliczny Ci wyszedł! Też go robiłam i potwierdzam, że jest pyszny! :))
Lubię bardzo wszystkie serniki z serii "na ciasteczkach", ale kiedy mamy chęć na najbardziej sernikowy sernik na świecie sięgam po tradycyjne polskie przepisy i chyba jednak to własnie nasze serniki polskie smakują nam najbardziej :)
Pozdrawiam cieplutko :)

Anonimowy pisze...

Tak! Serniki tez kocham na równi z jabłecznikami. Zjadłabym chętnie ten kawałeczek. :))

Pozdrawiam!

asieja pisze...

polewa karmelowa albo sos jagodowy..?
ale mi narobiłaś ochoty tymi zdjęciami i tym opisem.
ach..

Anonimowy pisze...

Witam,

poradźcie jak zrobić na wpisie na moim blogu link prowadzący do wcześniejszych wpisów - takie linki są u Ciebie Buńciu - jak to zrobiłaś?

Pozdrawiam

Tanabe.bloog.pl