Nie żebym chciała sabotować polskie wypieki, bo nasze serniki też lubię, ale jednak Amerykanie w tej konkurencji zdecydowanie wygrywają.
Butterscotch pecan cheesecake
Sernik z orzechami pekan i polewą karmelową
Spód:
150 g ciastek digestive w czekoladzie lub herbatników (ja dałam herbatniki i kilka startych kostek czekolady)
50 g masła, roztopionego
Masa:
500 g sera twarogowego śmietankowego lub kremowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
80 g drobnego cukru (może być zwykły)
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
60 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi), podpieczonych i posiekanych
Polewa:
40 g ciemnego brązowego cukru
40 g masła
1 łyżka śmietany kremówki
Ciastka rozdrobnić blenderem, wałkiem lub w moździerzu, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem, ciastka wcisnąć w dno, schłodzić pół godziny w lodówce. Wszystkie składniki masy ubić mikserem, na końcu wmieszać mąkę i posiekane, podpieczone orzechy (można włożyć do pieca na blasze na 5 minut lub podsmażyć na suchej patelni). Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 minut.
Sos butterscotch zrobić roztapiając wszystkie składniki w małym garnuszku, do gładkości (będzie szybko gęstniał), wyłożyć na upieczony już sernik (lekko schłodzony).
Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 3 godziny lub najlepiej całą noc.
Sernik jest niski, więc jeśli chcecie go zrobić w większej tortownicy, to należy podwoić ilość składników.
Sernik jest niezbyt słodki mimo karmelowej polewy, więc jeśli ktoś lubi raczej słodsze ciasta, radzę dodać więcej cukru.
Polewa jest nie za słodka, delikatna, maślana. Nie zastyga jak karmel tylko się delikatnie smaruje. Polecam spróbować zastosować ją do innych wypieków lub deserów.
Przepis z blogu Moje wypieki.
Sos butterscotch zrobić roztapiając wszystkie składniki w małym garnuszku, do gładkości (będzie szybko gęstniał), wyłożyć na upieczony już sernik (lekko schłodzony).
Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 3 godziny lub najlepiej całą noc.
Sernik jest niski, więc jeśli chcecie go zrobić w większej tortownicy, to należy podwoić ilość składników.
Sernik jest niezbyt słodki mimo karmelowej polewy, więc jeśli ktoś lubi raczej słodsze ciasta, radzę dodać więcej cukru.
Polewa jest nie za słodka, delikatna, maślana. Nie zastyga jak karmel tylko się delikatnie smaruje. Polecam spróbować zastosować ją do innych wypieków lub deserów.
Przepis z blogu Moje wypieki.
4 komentarze:
Sliczny Ci wyszedł! Też go robiłam i potwierdzam, że jest pyszny! :))
Lubię bardzo wszystkie serniki z serii "na ciasteczkach", ale kiedy mamy chęć na najbardziej sernikowy sernik na świecie sięgam po tradycyjne polskie przepisy i chyba jednak to własnie nasze serniki polskie smakują nam najbardziej :)
Pozdrawiam cieplutko :)
Tak! Serniki tez kocham na równi z jabłecznikami. Zjadłabym chętnie ten kawałeczek. :))
Pozdrawiam!
polewa karmelowa albo sos jagodowy..?
ale mi narobiłaś ochoty tymi zdjęciami i tym opisem.
ach..
Witam,
poradźcie jak zrobić na wpisie na moim blogu link prowadzący do wcześniejszych wpisów - takie linki są u Ciebie Buńciu - jak to zrobiłaś?
Pozdrawiam
Tanabe.bloog.pl
Prześlij komentarz