sobota, lipca 12, 2008

Jajecznica a'la Mexico

Latem powracają wspomnienia, przypomina się dzieciństwo.
Kiedyś rok był taki długi, oczekiwanie na lato trwało wiecznie. Pamiętam pewnego lata, jak tata kupił pierwszego pomidora. Podzieliliśmy się z bratem na pół i spałaszowaliśmy na kanapce z żółtym wędzonym serem..
Tylko latem mogliśmy też skosztować mojej ulubionej jajecznicy z warzywami.
Ale za to, gdy pojawiły się już pomidory i papryka, jedliśmy ją na okrągło.


Jajecznica po meksykańsku

2 jajka
1 pomidor
pół cebuli
pół papryki
ser żółty tarty
masło
sól, pieprz
ew. kiełbasa
ew. sos tabasco

Na patelni rozpuszczamy masło i rzucamy na nie posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, solimy obficie i smażymy, aż papryka zmięknie. Po chwili dorzucamy pomidory, lekko dusimy, wbijamy jajka i mieszamy na małym ogniu. Dosypujemy tarty ser i pieprz.
Można też dodać do cebuli jakieś mięsko, najlepiej kiełbaskę.
Amerykanie jedzą ją z sosem tabasco.

Smacznego!

Brak komentarzy: