Jako że sezon grillowy w pełni, wypadałoby choćby krótką wzmiankę uczynić w tym temacie. Jestem fanką grilla, głównie grilla u mojej Mamy. Duży taras zacieniony markizą, otoczony kwiatami, na którym zmieści się nawet kanapa, to moje ulubione miejsce na letnie wieczory przy stole. Ostatnio można na nim nawet obcować ze sztuką, jako że parę obrazów pędzla Rodzicielki zawisło właśnie na ścianie wśród bluszczu.
Ale przejdźmy do kulinariów.
Nie będę się rozpisywać nad przyrządzaniem mięs, jako że przepisów takich obecnie jest pełno w każdym szanującym się piśmie kobiecym.
Dwa dodatki do mięsa.
Sos zaziki z kaparami
duży jogurt grecki lub bałkański
pół ogórka świeżego
ok.3 łyżek szczypiorku
ząbek czosnku
kapka oliwy
sól, pieprz
łyżeczka kaparów
Ogórka ścieramy na tarce bez skórki, szczypiorek siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę, kapary drobniutko siekamy lub wyciskamy w wyciskarce do czosnku. To wszystko łączymy z jogurtem, dodajemy troszkę oliwy, sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony).Można dodać troszkę soku z cytryny lub zagęścić serkiem śmietanowym.
Kapary wspaniale wzbogacają smak sosu. Jeśli spróbujecie z kaparami, nigdy już nie wystarczą wam zwykłe zaziki.:)
Sałatka z ziemniaków
ok. pół kg małych ziemniaków gotowanych w mundurkach
1 cebula
pół pęczka rzodkiewki
3-4 ogórki konserwowe lub małosolne
koperek
6 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego białego
sól, pieprz
Zimne ziemniaczki obieramy ze skórki, kroimy na pół, jeśli są małe. Cebulę kroimy drobno, rzodkiewkę i ogórka w plasterki, koperek drobno. W occie rozpuszczamy 1/4 łyżeczki soli, dodajemy szczyptę pieprzu, mieszamy z oliwą.
Wszystko to łączymy z ziemniakami.
Można też zrobić tę samą sałatkę z majonezem rozrobionym ześmietaną. Jest równie dobra, a może nawet lepsza.
Pozdrawiam i życzę przyjemnego grillowania!
1 komentarz:
Poszukując bezmlecznych przepisów - znalazłam twoją sałatkę :)
sezon na małosolne ogórki już dawno zaczęty, a młode ziemniaki też będą tu idealne :)
Prześlij komentarz