niedziela, czerwca 29, 2008
Miska soczewicy
Na początek przepraszam za dłuższą nieobecność. Problemy z komputerem zbiegły się przejściem na dietę :)
I zapraszam na dietetyczny posiłek.
Na początek miska soczewicy, za którą niejeden oddałby wiele...
Indyjska zupa z soczewicy
250 g zielonej soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
ok. 1 łyżeczka mielonego kminku
ok. 2 łyżeczki curry
papryka chilli
oregano
sól
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą na podwójną wysokość soczewicy, gotujemy. Cebulę drobno kroimy, czosnek wyciskamy, dodajemy. Doprawiamy solą i przyprawami i gotujemy, aż soczewica zacznie się rozpadać i zupa stanie się gęsta. Można dolać oliwy i dorzucić warzywa lub rosół. Wersja minimalistyczna, bez cebuli, jest równie smaczna.
Jest to jedna z moich ulubionych potraw na szybko. Jest sycąca, rozgrzewająca, ale nie za ciężka.
Polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz