niedziela, czerwca 29, 2008

Miska soczewicy


Na początek przepraszam za dłuższą nieobecność. Problemy z komputerem zbiegły się przejściem na dietę :)
I zapraszam na dietetyczny posiłek.

Na początek miska soczewicy, za którą niejeden oddałby wiele...

Indyjska zupa z soczewicy

250 g zielonej soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
ok. 1 łyżeczka mielonego kminku
ok. 2 łyżeczki curry
papryka chilli
oregano
sól


Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą na podwójną wysokość soczewicy, gotujemy. Cebulę drobno kroimy, czosnek wyciskamy, dodajemy. Doprawiamy solą i przyprawami i gotujemy, aż soczewica zacznie się rozpadać i zupa stanie się gęsta. Można dolać oliwy i dorzucić warzywa lub rosół. Wersja minimalistyczna, bez cebuli, jest równie smaczna.

Jest to jedna z moich ulubionych potraw na szybko. Jest sycąca, rozgrzewająca, ale nie za ciężka.
Polecam!

Brak komentarzy: