czwartek, maja 29, 2008

Spaghetti z czosnkiem i chili


To bardzo prosty makaronik. Raczej dla osób, które nie lubią wielu przypraw i ziół. Dużo o nim, nie powiem, bo go nie jadłam - jestem na diecie :)
Gościom smakował, mąż stwierdził, że za mało aromatyczny. Myślę, że dobrze by mu zrobił dodatek parmezanu.
Przepis pochodzi z dodatku do Rzeczpospolitej - "Podróże kulinarne - Kuchnia włoska". Porcja dla 4 osób.

Spaghetti z czosnkiem i chili

375 g makaronu spaghetti
1/3 szklanki oliwy
50 g masła
4 rozgniecione ząbki czosnku
4 świeże, drobno posiekane papryczki chili (bez pestek)
2 szklanki bułki tartej (140 g)
1/2 szklanki grubo pokrojonej natki pietruszki
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny

Ugotuj makaron al dente. W międzyczasie na dużej patelni podgrzej połowę oliwy z masłem. Gdy masło się rozpuści, dodaj czosnek, papryczkę, a po chwili bułkę tartą.
Smaż, aż bułka się lekko zarumieni.
W garnku wymieszaj odcedzony gorący makaron z zasmażką i natką. Dodaj skórkę i resztę oliwy.
Od razu podawaj.
Na talerzu posyp parmezanem i ozdób natką pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy: