sobota, maja 24, 2008

Kawowe ciasteczka popękane


Te ciasteczka, jeśli ciasto jest mocno schłodzone, po upieczeniu wyglądają bajecznie - tworzy się na nich marmurek z cukru pudru. Zawsze wychodzą ładnie owalne, a jeśli wyjmie się je w porę, są puszyste i miękkie.

Ostatnio obczęstowałam nimi całą drużynę piłkarską, w której gra mąż. Wzmocnieni kawą, od razu stanęli na nogi i w drugiej połowie objęli prowadzenie...

Mocha Crackle Cookies

1/2 kostki masła
125 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kawy rozpuszczalej
4 jajka
1/8 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru brązowego
2 szklanki mąki plus trzy łyżki
2 łyżyczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru

W małym garnku rozpuścić czekoladę, masło i kawę. Ostudzić trochę. Zmiksować jajka, sól i cukry na puch.
Dodać powoli masę czekoladową, cały czas miksując. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypywać, mieszając.
Przykryć i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Następnie formować łyżeczką kulki trochę mniejsze niż orzech włoski, obtaczać w cukrze pudrze, układać na blasze w odstępach.
Piec ok. 12 minut w temperaturze 175 st.
Nie piec za długo bo cukier od spodu się przypala, a ciastka twardnieją.

Smacznego!

Brak komentarzy: