sobota, kwietnia 05, 2008
Muffinki mocno cytrynowe z makiem
Mój romans z muffinkami trwa. Te urzekły mnie piegowatym wyglądem, no i cytrynowym, intensywnym wnętrzem.
Są świetne. Na zewnątrz chrupiąca skórka, w środku kwaśno-słodka, wilgotna zawartość, przetykana pykającymi w zębach kuleczkami.
Przepis z tej strony (dziękuję!).
Muffinki mocno cytrynowe z makiem
Składniki suche:
225 g mąki
190 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki maku (w oryginalnym przepisie były 2 łyżeczki)
Składniki mokre:
170 ml oleju
150 ml mleka
1 jajko
1 białko
sok i skórka z jednej cytryny
mak dla ozdoby
W naczyniu wymieszać suche składniki, dodać składniki mokre, wymieszać (mogą zostać grudki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać masę (do pełna). Posypać makiem dla ozdoby. Piec w temperaturze 190 st. przez ok. 20-25 minut.
Pyszne!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz