czwartek, grudnia 29, 2011
Szybki Sylwester - caramel popcorn
Bez względu na to, czy urządzamy Sylwestra u siebie, czy idziemy do przyjaciół, dobrze jest przygotować coś, co robi się szybko, jest tego dużo i wszystkim smakuje:) Ponieważ ja idę do znajomych, chcę coś wziąć ze sobą, ale nie mam ochoty jechać przez całe miasto z blachą ciasta na kolanach. A nawet z plastikowym pudełkiem! Pojadę z reklamówką, a co! W środku będzie duużo pysznego, słodkiego, chrupiącego popcornu w karmelu. Jest on naprawdę pyszny i uzależniający. Polecam wszystkim!
Caramel popcorn
1 mała torebka kukurydzy do prażenia
1 szkl. brązowego cukru
1/2 szkl. masła
1/4 golden syropu lub ew. sztucznego miodu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki soli oczyszczonej
Upraż ziarna kukurydzy w dużym garnku. Na dno garnka wlej 2 łyżki oleju, wrzuć ziarna i zakryj pokrywką; nie otwieraj dopóki popcorn nie przestanie strzelać; potrząsaj garnkiem co chwila, żeby ziarna się wymieszały.W rondelku podgrzej wszystkie składniki oprócz sody i kukurydzy. Doprowadź do wrzenia, mieszając, na małym ogniu. Zmniejsz ogień i pogotuj chwilę bez mieszania. Po 5 minutach dodaj sodę, zdejmij z ognia. Wylej wszystko na popcorn i wymieszaj. Wysyp popcorn na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 100 st. przez ok. 45 minut. Co jakiś czas przemieszaj. Uważaj żeby nie piec za długo, bo wtedy popcorn robi się gorzki. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Proporcje składników nie są bardzo istotne. Chodzi o to, żeby zrobił się sos karmelowy, który oblepi naszą kukurydzę. Spróbujcie!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Nie jadłam takiego popcornu. Brzmi pysznie :)
Zdjęcie tego nie oddaje, ale jest on naprawdę dobry, uzależniająco dobry;)
Prześlij komentarz