Rabarbar to roślina niezbyt popularna za granicą, za to w Polsce przeżywa drugą młodość.
Ta tarta ma kilka zalet - nie trzeba nic robić wcześniej z rabarbarem, nie trzeba też osobno podpiekać spodu, a nic nie podmaka, ciasto jest kruche, a nadzienie nie pływa. Kluczem jest mąka ziemniaczana, która wiąże soli, i bułka tarta, która zabezpiecza przed zamoknięciem.
Można wymieszać rabarbar z truskawkami lub dać parę łyżek konfitury truskawkowej.
Składniki:
300g mąki pszennej
200g zimnego masła plus do wysmarowania formy
6 łyżek cukru pudru plus do posypania
1 kg rabarbaru
2 łyżki cukru
4 łyżki konfitury truskawkowej (opcjonalnie)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki bułki tartej
Zagnieść ciasto z mąki, masła i cukru pudru, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki szerokości ok. 1cm.
Wysmarować formę do tarty masłem, obsypać bułką tartą.
Osobno rozwałkować ok 2/3 ciasta, wyłożyć spód i boki formy. Rabarbar wymieszać z cukrem i konfiturą, wyłożyć na ciasto. Wstawić formę do lodówki i rozgrzać piec do temp. 190st.
Inspiracja - Ania gotuje.
Resztę ciasta rozwałkować i pociąć na paski szerokości ok 2cm. Wyjąć ciasto i układać na wierzchu paski, raz jeden bok, raz drugi, tworząc kratkę.
Wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut, aż wierzch się zrumieni i będzie widać sok rabarbarowy.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz