sobota, lipca 19, 2025

Tarta rabarbarowa

 Rabarbar to roślina niezbyt popularna za granicą, za to w Polsce przeżywa drugą młodość.

Ta tarta ma kilka zalet - nie trzeba nic robić wcześniej z rabarbarem, nie trzeba też osobno podpiekać spodu, a nic nie podmaka, ciasto jest kruche, a nadzienie nie pływa. Kluczem jest mąka ziemniaczana, która wiąże soli, i bułka tarta, która zabezpiecza przed zamoknięciem.



Można wymieszać rabarbar z truskawkami lub dać parę łyżek konfitury truskawkowej.


Składniki:

300g mąki pszennej 

200g zimnego masła plus do wysmarowania formy 

6 łyżek cukru pudru plus do posypania 

1 kg rabarbaru

2 łyżki cukru 

4 łyżki konfitury truskawkowej (opcjonalnie)

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

3-4 łyżki bułki tartej 

Zagnieść ciasto z mąki, masła i cukru pudru, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Rabarbar umyć, pokroić na kawałki szerokości ok. 1cm.

Wysmarować formę do tarty masłem, obsypać bułką tartą.

Osobno rozwałkować ok 2/3 ciasta, wyłożyć spód i boki formy. Rabarbar wymieszać z cukrem i konfiturą, wyłożyć na ciasto. Wstawić formę do lodówki i rozgrzać piec do temp. 190st.

Inspiracja - Ania gotuje.

Resztę ciasta rozwałkować i pociąć na paski szerokości ok 2cm. Wyjąć ciasto i układać na wierzchu paski, raz jeden bok, raz drugi, tworząc kratkę.

Wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut, aż wierzch się zrumieni i będzie widać sok rabarbarowy.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy: