sobota, sierpnia 03, 2013

Komu w drogę... muffiny owsiane


Tego mi jeszcze brakowało do owsianego repertuaru. Uwielbiam płatki owsiane, bardzo lubię wszelkie wypieki z ich dodatkiem, bo dają przyjemny, orzechowy posmak, a poza tym są bardzo zdrowe. Sypię je też do placków, racuchów, wszędzie gdzie się da. A za nimi zwykle sypią się rodzynki, sezam, słonecznik, siemię lniane, jakieś orzechy.
Brakowało mi więc do kolekcji owsianych muffinek, a że szykowaliśmy menu na dłuższą podróż samochodem, przeszperałam internet i natknęłam się na ten przepis. Moja modyfikacja to zastąpienie części mąki mąką razową, no i oczywiście dosypanie innych bakalii i pestek. Polecam przepis, tylko pamiętajcie, żeby nie mieszać ciasta zbyt dokładnie, bo będzie zbite. Ja się nigdy nie mogę powstrzymać odpowiednio wcześnie:)

Muffiny owsiane

12 sztuk

175 g mąki pszennej
75 g maki razowej (dowolnej)
75 g płatków owsianych
75g rodzynków
ok. 50 g sezamu, siemienia, słonecznika i orzechów włoskich
40 g cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 jaja
200 ml mleka
75 ml oleju
5 łyżek płynnego miodu

W osobnej misce wymieszać mąki, płatki, bakalie, proszek, sól, cynamon, cukier. W drugiej mleko, olej, jaja, miód. Połączyć zawartość dwóch misek, wymieszać niezbyt dokładnie. Przelewać ciasto do blachy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wierzch posypać płatkami lub brązowym cukrem. Piec w 200st przez 20-25 minut.
Z bloga Moje Wypieki.

5 komentarzy:

Majana pisze...

Chętnie się poczęstuję taką muffinką. :)
Pozdrowienia

Anonimowy pisze...

Fajnie postujesz.

www pisze...

fajnie tutaj u Ciebie :)

online quran reading pisze...

idm pisze...