niedziela, lipca 21, 2013

Mój sposób na pomidora


Dobry sposób na pomidory. Genialna przekąska, przystawka we włoskim stylu. Zawsze nazywałam to bruschettą, ale zdaje się, że się myliłam. To raczej crostini. Małe podpieczone kromeczki bagietki z pomidorami drobno pokrojonymi z oliwą i bazylią. Bardzo proste, tanie, a przy tym pyszne i efektowne. Każdy powinien tego spróbować w sezonie pomidorowym. Warunkiem są oczywiście dobre pomidory! Najlepiej smakują w dobrym towarzystwie, na świeżym powietrzu, w słoneczny dzień:)

Crostini z pomidorami i bazylią
(2 talerze - 2-3 os)

1 średnia bagietka
2-3 duże, aromatyczne pomidory
ok. 4 łyżek liści bazylii
1 łyżeczka oliwy extra virgin
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu (można pominąć)
1 ząbek czosnku
oliwa do smażenia

Pomidory poprzekrajać, tak żeby wydobyć z nich nasiona z sokiem, których nie potrzebujemy. Miąższ pokroić w dość drobna kostkę, wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i porwanymi liść mi bazyli. Odstawic do lodówki na co najmniej pół godziny.
Bagietkę pokroić w lekko ukośne, około jednocentymetrowe kromki. Patelnię rozgrzać, skropić oliwą, położyć kromki, rumienić kilka minut, raz przewracając. Zrobić tak ze wszystkimi kromkami. W międzyczasie obrać ząbek czosnku i pocierać nim powierzchnię usmażonych kromek z jednej strony. Na kromkach ułożyć pomidorki. Podawać od razu.