wtorek, października 30, 2012

Torcik Snickers z kremową górką


Torcik, który powstał z tego, co było w lodówce. Masło orzechowe, sos karmelowy, kremówka, czekolada. Zamarzył mi się torcik słodko-słony, przypominający baton Snickers. Czy wyszedł? We czwórkę zjedliśmy go całego na deser. A myślałam, że zostanie na drugi dzień do kawy:)

Torcik z górką a'la Snickers
na małą tortownicę

ciasto czekoladowe z tego przepisu
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1/2 szkl masła orzechowego
1 łyżka posiekanych orzechów arachidowych
3-4 łyżki sosu karmelowego
1 gorzka czekolada

Upiec ciasto czekoladowe, ostudzić, przekroić w szerz na 2 blaty. Zrobić polewę: 2 łyżki kremówki podgrzać, wrzucić połamaną czekoladę, po 2 minutach wymieszać do rozpuszczenia, odstawić. Połowę pozostałej kremówki ubić na półsztywno, wmieszać masło orzechowe. Blat ciasta położyć na paterze, posmarować masłem orzechowym i kremówką z masłem. Przykryć drugim blatem, posmarować polewą czekoladową. Tort włożyć do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc. Przed podaniem ubić drugą połowę kremówki z cukrem pudrem, wyłożyć na ciasto tworząc kopczyk. Polać sosem karmelowym, posypać orzeszkami.

3 komentarze:

Majana pisze...

Jaki ładny i smaczny torcik!:)

Anonimowy pisze...

A ja jedząc go przez cały czas miałam wrażenie, że skądś znam ten smak ... a to smak snickersa!

Tanabe

Kulinarny Zenit pisze...

Uwielbiam snickersa ! Wspaniały torcik, musiał być baaaardzo smaczny :)