środa, października 10, 2012

Dyniowo, razowo.


Piękne dynie ze wsi zaczynają już marnieć na balkonie. Czas coś z nimi począć. Cała okolica przetrząśnięta w poszukiwaniu świeżego imbiru, który z dynią stanowi parę idealną. Będzie zupa z dyni i marmolada dyniowo-imbirowa. A póki co, muffinki razowe z bakaliami i dynią. Bardzo sympatyczne. Przepis z Kwestii Smaku.


Muffiny razowe z dynią
ok. 12 sztuk

1/2 szklanka bakalii (rodzynek, posiekanych fig i daktyli)
1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
3/4 szklanki drobno startej surowej dyni
1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oleju roślinnego)
1/2 szklanki płynnego miodu



Do miski wsypać mąkę, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wbić jajka, dodać dynię, oliwę i miód, delikatnie wymieszać łyżką, na koniec dodając bakalie i orzechy.
Papilotki napełnić do 2/3 wysokości.
Wstawić do nagrzanego do 175 st. piekarnika i piec przez około 20 minut (do "suchego patyczka"). 

Brak komentarzy: