piątek, października 31, 2008

Dynia w roli głównej

Okazuje się, że dynia to bardzo wszechstronne warzywo. Zabierałam się do niego jak pies do jeża (tak to się mówi?), ale kiedy Bea zorganizowała Festiwal Dyni, postanowiłam, że wezmę się za to pomarańczowe cudo. Kupiłam wielki kawał, przeszperałam internetowe przepisy i zaczęłam pichcić. Może rezultaty nie są jakieś oszałamiające, ale, jak to mówią, pierwsze koty za płoty:)

Zacznijmy od sprawy najprostszej - od zupy:


Aromatyczna zupa z dyni

ok. 1 kg dyni
1,5 litra wody i 3 kostki rosołowe lub 1,5 litra wywaru warzywnego
kawałek pora (biała część)
1 cebula
ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
sól
pieprz
cynamon
curry
papryka słodka
śmietana
parmezan
masło, oliwa

Robimy wywar w warzyw lub rozpuszczamy kostki rosołowe w gorącej wodzie w garnku. Dynię kroimy na pasy, odkrawamy skórkę i kroimy na kawałki. Podsmażamy na maśle z dodatkiem oliwy ok. 5-8 min. i wrzucamy do wywaru. Cebulę i pora siekamy drobno, podsmażamy razem i wrzucamy do wywaru. Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub drobno siekamy. Wrzucamy do zupy. Wszystko gotujemy ok. 10-15 min, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy przyprawami (ostrożnie z curry i cynamonem), solą i pieprzem, zabielamy śmietaną. Na talerzu posypujemy parmezanem.
Podajemy ciepłą z grzankami z białego pieczywa.

Następna sprawa to wypieki - i najprostszy z nich - muffinki:


Muffiny jesienne z dynią i gruszkami

Składniki mokre:
1/2 kostki rozpuszczonego masła
3/4 szklanki puree z dyni
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
3 łyżki melasy lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy
3 gruszki

Składniki suche:
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczka zmielonych goździków
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki rodzynków

Kruszonka:
1/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki masła

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C, foremki na muffiny posmarować masłem lub wyłożyć papilotkamii. Suche składniki wsypać do miski i dobrze wymieszać. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Lekko przestudzone, rozpuszczone masło wymieszać z puree dyniowym, jogurtem, jajkami, melasą i ekstraktem waniliowym, dodać gruszki, wlać do miski z suchymi składnikami i lekko wymieszać, tylko do momentu kiedy obie masy się połączą - nie dłużej, bo muffiny będą gumowate i twarde.
Przełożyć masę do foremek.
Składniki na kruszonkę wymieszać, rozetrzeć palcami i posypać nią muffiny.
Piec około 20-25 minut.
Ostudzić przed podaniem (ciepłe rozpadają się).

A dla niewtajemniczonych w dyniowe sekrety:

Puree z dyni

dynia
woda

Dynię kroimy w pasy, odkrawamy skórę, kroimy dość drobno i wrzucamy do rondelka. Zalewamy 3 łyżkami wody i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką, mieszając co jakiś czas. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę.
Takie gorące puree możemy wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem i kiedy przestygnie, będziemy mieć zapas na zimę, przydatny do zrobienia zupy, muffinów czy innych dyniowych potraw.

Brak komentarzy: