Zacznijmy od sprawy najprostszej - od zupy:
Aromatyczna zupa z dyni
ok. 1 kg dyni
1,5 litra wody i 3 kostki rosołowe lub 1,5 litra wywaru warzywnego
kawałek pora (biała część)
1 cebula
ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
sól
pieprz
cynamon
curry
papryka słodka
śmietana
parmezan
masło, oliwa
Robimy wywar w warzyw lub rozpuszczamy kostki rosołowe w gorącej wodzie w garnku. Dynię kroimy na pasy, odkrawamy skórkę i kroimy na kawałki. Podsmażamy na maśle z dodatkiem oliwy ok. 5-8 min. i wrzucamy do wywaru. Cebulę i pora siekamy drobno, podsmażamy razem i wrzucamy do wywaru. Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub drobno siekamy. Wrzucamy do zupy. Wszystko gotujemy ok. 10-15 min, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy przyprawami (ostrożnie z curry i cynamonem), solą i pieprzem, zabielamy śmietaną. Na talerzu posypujemy parmezanem.
Podajemy ciepłą z grzankami z białego pieczywa.
Następna sprawa to wypieki - i najprostszy z nich - muffinki:
Muffiny jesienne z dynią i gruszkami
Składniki mokre:
1/2 kostki rozpuszczonego masła
3/4 szklanki puree z dyni
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
3 łyżki melasy lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy
3 gruszki
Składniki suche:
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczka zmielonych goździków
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki rodzynków
Kruszonka:
1/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C, foremki na muffiny posmarować masłem lub wyłożyć papilotkamii. Suche składniki wsypać do miski i dobrze wymieszać. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Lekko przestudzone, rozpuszczone masło wymieszać z puree dyniowym, jogurtem, jajkami, melasą i ekstraktem waniliowym, dodać gruszki, wlać do miski z suchymi składnikami i lekko wymieszać, tylko do momentu kiedy obie masy się połączą - nie dłużej, bo muffiny będą gumowate i twarde.
Przełożyć masę do foremek.
Składniki na kruszonkę wymieszać, rozetrzeć palcami i posypać nią muffiny.
Piec około 20-25 minut.
Ostudzić przed podaniem (ciepłe rozpadają się).
A dla niewtajemniczonych w dyniowe sekrety:
Puree z dyni
dynia
woda
Dynię kroimy w pasy, odkrawamy skórę, kroimy dość drobno i wrzucamy do rondelka. Zalewamy 3 łyżkami wody i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką, mieszając co jakiś czas. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę.
Takie gorące puree możemy wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem i kiedy przestygnie, będziemy mieć zapas na zimę, przydatny do zrobienia zupy, muffinów czy innych dyniowych potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz