piątek, stycznia 27, 2012

Ciasto czekoladowe - duże, tanie i dobre


Zainspirowana akcją Bei Czekoladowy Weekend chciałam upiec jakieś proste ciasto czekoladowe. Takie którego jest dużo (trzeba czasem coś zanieść sąsiadowi, który regularnie użycza mi swojej biblioteki), jest swojskie, codzienne, tanie i dobre. Myślałam, myślałam, aż przypomniałam sobie stary przepis od koleżanki. To jest to! Murzynek bez czekolady, z małą ilością masła, a jaki wysoki, jaki smaczny! Nawet nie trzeba wyjmować wagi. Polecam!

Ciasto czekoladowe
średnia blacha prostokątna

2 niepełne szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jajka
trochę mniej niż pół kostki masła

Powyższe składniki zmiksować.
Dodać:

2,5 - 3 szkl. mąki
3/4 szkl. kakao
1 1/2 łyżeczki sody
duża szczypta soli
trochę więcej niż 1 1/2 szkl. zimnej wody

Zmiksować. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej blachy i piec ok. 1h w 180 st., aż do tzw. suchego patyczka.
Podawać z zimnym mlekiem.
Smacznego!

7 komentarzy:

Majana pisze...

Ciasto prezentuje się wybornie!Chętnie bym zjadła kawałek:))

szkaradnica pisze...

mmmmm... murzynek... moje ulubione ciasto :]

dobre ciacho pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
ja pisze...

Czemu w przepisie nie ma proszku do pieczenia ?

Anonimowy pisze...

bo jest soda, ma takie samo działanie

Anonimowy pisze...

A jak myślisz, to ciasto nadaje się jako podstawę do tortu z kremem waniliowym? Jeżeli tak to jak proporcjonalnie zmienić ilość składników na tortownicę 24cm?

buncia pisze...

Myślę że spokojnie się nadaje. Taka ilość jest za duża ale możesz wlać ok 3/4 tortownicy ciasta a resztę np wlać do keksówki albo fotemek do muffinek. Nie podejmuję się zmiany ilości. Nie wiem czt jak zrobisz z połowy porcji to nie będzie za mało. Pozdrawiam :)