piątek, stycznia 27, 2012

Ciasto czekoladowe - duże, tanie i dobre


Zainspirowana akcją Bei Czekoladowy Weekend chciałam upiec jakieś proste ciasto czekoladowe. Takie którego jest dużo (trzeba czasem coś zanieść sąsiadowi, który regularnie użycza mi swojej biblioteki), jest swojskie, codzienne, tanie i dobre. Myślałam, myślałam, aż przypomniałam sobie stary przepis od koleżanki. To jest to! Murzynek bez czekolady, z małą ilością masła, a jaki wysoki, jaki smaczny! Nawet nie trzeba wyjmować wagi. Polecam!

Ciasto czekoladowe
średnia blacha prostokątna

2 niepełne szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jajka
trochę mniej niż pół kostki masła

Powyższe składniki zmiksować.
Dodać:

2,5 - 3 szkl. mąki
3/4 szkl. kakao
1 1/2 łyżeczki sody
duża szczypta soli
trochę więcej niż 1 1/2 szkl. zimnej wody

Zmiksować. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej blachy i piec ok. 1h w 180 st., aż do tzw. suchego patyczka.
Podawać z zimnym mlekiem.
Smacznego!

5 komentarzy:

Majana pisze...

Ciasto prezentuje się wybornie!Chętnie bym zjadła kawałek:))

szkaradnica pisze...

mmmmm... murzynek... moje ulubione ciasto :]

dobre ciacho pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
ja pisze...

Czemu w przepisie nie ma proszku do pieczenia ?

Anonimowy pisze...

bo jest soda, ma takie samo działanie