piątek, lipca 08, 2011
Cudowny chleb nocny
Ten chleb wysunął się na prowadzenie w mojej chlebowej topliście. Nie trzeba go wyrabiać i czekać długo aż podrośnie, bo rośnie w nocy. Ma chrupiącą skórkę i ładny miąższ z dużymi dziurkami. Jest właśnie taki, jak lubię. Teraz już się nie zastanawiam jaki chleb będę jeść jutro rano.
Chleb pszenny na drożdżach, nocny
500 g mąki
350 ml wody
1,5 łyżeczki soli
10 g drożdży świeżych lub 5 g suszonych
Wymieszać krótko wszystkie składniki (świeże drożdże najpierw rozpuścić w wodzie), przykryć miskę ściereczką i odstawić na noc.
Rano ciasto złożyć na pół, miskę wyłożyć ściereczką obsypaną mąką, na ścierkę położyć ciasto i odstawić na 1 godzinę. Następnie garnek z przykrywką bądź dowolne naczynie do pieczenia z przykrywką wstawić do zimnego pieca i nagrzać piec do 230 st. Delikatnie przerzucić ciasto do nagrzanego naczynia, przykryć przykrywką i piec 20 minut. Zdjąć przykrywkę i dopiekać 15 - 30 minut w 210 st. Kroić po przestudzeniu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Zgadzam się ..cudowny ten chlebek..
Wspanialy chlebek!:)
Delikatnie przerzucić ciasto do nagrzanego naczynia, przykryć przykrywką i piec 20 minut. Zdjąć przykrywkę i dopiekać 15 - 30 minut w 210 st. Kroić po przestudzeniu. single razai cover , bath towels clearance ,
Prześlij komentarz