poniedziałek, lipca 18, 2011

Peach cobbler


Lato to nie czas na skomplikowane wypieki i wysublimowane smaki. To czas na ciasta szybkie, których główną zaletą są owoce. Ten cobbler jest takim ciastem. Koszyczek przejrzałych brzoskwiń sprawdził się tu znakomicie. Ciasto jest miękkie i owocowe na dole, a chrupiąco-ciągnące na górze. Nieduże, szybko się piecze i równie szybko zjada. Dobre też z innymi owocami, posypane płatkami migdałowymi, wzbogacone sezamem, podane ciepłe z lodami. Spróbujcie!

Peach cobbler

ok. 6 brzoskwiń
1 1/2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
1/2 kostki masła
cukier brązowy
cynamon

Rozpuścić masło. Mąkę, cukier, proszek, sól, cynamon i mleko wymieszać. Owoce umyć, przepołowić, wypestkować. Nieduże płaskie naczynie do zapiekania zalać połową masła. Ułożyć owoce, zalać ciastem. Ciasto zalać resztą masła, posypać brązowym cukrem i wstawić do pieca nagrzanego do 180 st. na ok. pół godziny, aż wierzch się zetnie i zezłoci. Podawać na zimno, pokrojone w kwadraty lub na ciepło, nakładane łyżką do miseczek, z lodami.

Brak komentarzy: