środa, lutego 16, 2011
Chrupki kukurydziano-czekoladowe na szybko
To był udany eksperyment. W przepisie na makaroniki wiórki zastąpiłam płatkami kukurydzianymi i ta wersja okazała się o niebo lepsza od oryginału. Ciastka są lekko chrupiące, o wyraźnym smaku gorzkiej czekolady i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ten wariant będzie na stałe gościł w moim jadłospisie, a niedługo wypróbuję też wersję z płatkami owsianymi - czuję, że będzie to równie udana kompozycja. Do masy można dodać posiekane orzechy, bakalie, łyżkę Nutelli lub masła orzechowego. Polecam bardzo gorąco!
Chrupki kukurydziano - czekoladowe
200 g mleka skondensowanego słodzonego
60 g gorzkiej czekolady
100 g płatków kukurydzianych
Mleko z połamaną czekoladą rozpuścić w garnuszku, mieszając, do połączenia się składników. Płatki wsypać do miski, zalać masą i wymieszać porządnie, by masa dokładnie oblepiła płatki. Dwoma łyżeczkami układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kopczyki (nie próbujcie ręką - nie da się). Nie trzeba zachowywać odstępów. Piec 10 minut w 180 st. Wystudzić chwilę i dopiero zdejmować z blachy. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
Pięknie wygląda taka chrupiąca paczuszka ;-)
No tak. Jeśli już coś mamy chrupać, to chociaż miejmy uciechę z przygotowania tego i wiedzę, z czego żeśmy to zrobili.
ale smakolyki... mniam:)
Prześlij komentarz