środa, czerwca 02, 2010

Batoniki owsiano-czekoladowe

Płatki owsiane i czekolada. Tak w skrócie można podsumować te batony. Do tego posmaczek orzechów ziemnych i aromat cynamonu. Są sympatyczne, choć następnym razem wzbogacę je orzechami laskowymi i zrobię na większej blasze, żeby były cieńsze. Ich zaletą jest szybkość przygotowania i ilość - z tego przepisu wychodzi duża prostokątna blacha - cała masa batonów. Fajny patent na masę czekoladową - do wykorzystania nawet samodzielnie jako fudge. Z braku orzeszków ziemnych nie dodałam ich do masy i ciasta, za to do ciasta dałam 2 łyżki masła orzechowego, a odjęłam 2 łyżki zwykłego.
Przepis pochodzi z bloga Annie's Eats.

Chocolate Oatmeal ALmost-Candy Bars

na blachę 23/33 cm

ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli (dałam mniej)
1/4 łyżeczki cynamonu
225 g masła
2 szklanki jasnego brązowego cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka orzeszków ziemnych solonych, posiekanych

czekolada:
400 g mleka skondensowanego słodzonego (niecała puszka)
2 czekolady deserowe
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki orzeszków ziemnych solonych, posiekanych

Wymieszać suche składniki. Masło utrzeć, dodać brązowy cukier, utrzeć ponownie. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku. Dodać suche składniki i wymieszać. Ponad połową ciasta wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Mleko skondensowane wlać do rondelka, dodać połamaną czekoladę, masło, sól i wanilię. Podgrzać, co jakiś czas mieszając, do połączenia składników. Dodać orzechy i wymieszać.
Wylać masę na ciasto, wyrównać powierzchnię. Na czekoladę pokruszyć resztę ciasta. Piec 25-30 minut w 180 st., aż wierzch się przyrumieni a czekolada będzie odchodzić od ścianek blaszki.
Ostudzić, pokroić w prostokąty.

2 komentarze:

Majana pisze...

Mniam! Takie batoniki są pyszne! :)) Mojemu synkowi bardzo smakują:)

Pozdrowienia:)

asieja pisze...

lubię owsiane batoniki. koniecznie domowe. podoba mi się dodatek orzechowego masła.