sobota, maja 01, 2010

Błonnikowy chlebek bananowo-jabłkowy

Idzie wiosna, trzeba zacząć myśleć o figurze:) Na szybkie śniadanie pełne błonnika polecam lekko słodki bananowy chlebek pełen zdrowych dodatków - pestek słonecznika, sezamu, otrębów, płatków owsianych, zarodków pszennych, suszonych śliwek i co tam jeszcze kto zechce dodać... Chlebek trafił na stałe do mojego repertuaru. Znalazłam go na świetnym blogu Sweet art.

Chlebek bananowo-jabłkowy

170g mąki
100g płatków owsianych
20g siemienia lnianego
20g otrębów pszennych
10g zarodków pszennych
10g sezamu
kilka suszonych śliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jaja
50g fruktozy
2 dojrzałe banany
1 jabłko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju słonecznikowego

2 komentarze:

majana pisze...

Cóż za bogactwo smaków w jednym pysznym chlebku! Bardzo mi sie podoba ten pomysł:)

Pozdrawiam!:)

asieja pisze...

banan i jabłko w chlebku.. ach, cóż za pyszne połączenie.