Chlebek bananowo-jabłkowy
170g mąki
100g płatków owsianych
20g siemienia lnianego
20g otrębów pszennych
10g zarodków pszennych
10g sezamu
kilka suszonych śliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jaja
50g fruktozy
2 dojrzałe banany
1 jabłko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju słonecznikowego
Jabłko obrać, pokroić i poddusić na patelni z 1/4 szklanki wody aż zmięknie (ok. 10 minut). W misce rozgnieść banany, wlać jogurt i olej, dodać jabłka i zmiksować to blenderem na gładką masę. Osobno ubić jajka z fruktozą lub cukrem. Wsypać do miski resztę składników, wlać masę bananową i jajeczną, wymieszać. Przelać do wysmarowanej masłem małej keksówki i piec ok. 1 godzinę w 180st.
Bazą jest tu mąka i płatki owsiane, dodatki można zmienić wg smaku i zawartości szafek, byle było ich ok. 50-60g.
Smacznego!
2 komentarze:
Cóż za bogactwo smaków w jednym pysznym chlebku! Bardzo mi sie podoba ten pomysł:)
Pozdrawiam!:)
banan i jabłko w chlebku.. ach, cóż za pyszne połączenie.
Prześlij komentarz