Ciasteczka z masłem orzechowym nie wydawały mi się dobrym pomysłem. Masło jest ciężkie, i myślałam, że ciasteczka też takie będą. Ale spróbowałam.
Jakie było moje zaskoczenie, gdy ciasteczka wyszły delikatne, kruchutkie, miejscami ciągnące, o delikatnym lecz rozpoznawalnym aromacie orzeszków... Są naprawdę super! Wchodzą na stałe do mojego repertuaru. Słoiczku na półce - strzeż się!
Przepis stąd.
Chrupiące ciasteczka z masłem orzechowym
około 50 sztuk
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
115 g masła lub margaryny
115 g masła orzechowego
1 jajko
1 szklanka mąki
cukier lub aromat waniliowy
Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta.
Z masy formować kulki mniejsze niż orzech włoski. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach i spłaszczyć. Widelcem lub - jak w moim przypadku - tłuczkiem rozbić wzorki.
Piec w 200st. przez 5-7 minut. Pieczone dłużej nie będą ciągnące w środku. Zdjąć z blachy po lekkim przestudzeniu - muszą stwardnieć.
Smacznego!
5 komentarzy:
w mojej szafce takie słoiczki nie przetrwają niestety nigdy zbyt długo.. :-) za bardzo lubie masło orzechowe
w połączeniu z bananami rzeczywiście pyszne
ale lubię też na kanapce z dżemem..
cudne te ciasteczka
małe, do pochrupania
i ten pomysłowy wzorek..
fajny pomysł na wzorek..już sobie wyobrażam ten smak :D muszą być pyszne :)
dopisuję się jako fanka pomysłu na wzorek ;) Sam przepis równie interesujący :) Zapisuje przepis do listy "do zrobienia" ;)
Asiejko,
z dżemem nie próbowałam - lecę do kuchni;)
Chantel111,
Pomysł na wzorek gdzieś wyczytałam, też myślę że jest niezły
Milk chocolate84,
Daj znać jak wyjdą!
Pozdrawiam!
muszę się na Ciebie poskarżyc..
bo wczoraj jak przeczytałam o tych ciasteczkach i orzechowym maśle.. to nabrałam na nie wieeeelkiej ochoty i musiałam iśc do sklepu.. i zawartośc słoiczka znikała w zastraszającym tempie. ech. takie to pyszne niestety.
Prześlij komentarz