poniedziałek, kwietnia 20, 2009
Chleb nasz codzienny.
Nie bój się chleba. Sama stwórz swoją codzienność. Weź życie w swoje ręce. Odkryj tajemnicę. Staw czoła wyzwaniu.
Chleb wieloziarnisty
20 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody
450 g mąki pszennej
1/2 szkl. otrąb lub 1/3 szkl. maki razowej
1/2 szkl. dowolnych ziaren (pestki słonecznika, dyni, siemię lniane)
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
masło do wysmarowania formy
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w paru łyżkach ciepłej wody.
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Robimy dołek i wlewamy rozczyn drożdży. Odstawiamy na 15 min. po czym dokładnie mieszamy mikserem z hakami lub ręcznie. Ciasto będzie luźne. Odstawiamy na kolejne 15 min. w ciepłe miejsce (najlepiej włączyć piec i postawić miskę na kuchence). Foremkę keksówkę o długości 30 cm smarujemy wewnątrz masłem i wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Ostawiamy znowu na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrównujemy powierzchnię, pokrapiając ciasto wodą i wygładzając łyżką, lub smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać mąką lub jakimiś ziarnami.
Pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 60 minut. Można sprawdzić patyczkiem. Dobrze upieczony chleb sam wyjdzie z formy, a popukany od spodu - wyda głuchy odgłos.
Kroić po ostudzeniu, przynajmniej wstępnym, inaczej kromki będą się rozpadać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Piękny! Własny chlebuś jest najlepszy:) Pięknie pachnie i jak smakuje, ach!:)
Prześlij komentarz