Dzisiaj możemy odświeżyć ten przepis i podać kulki w eleganckich papierkach, ozdobione pasami białej czekolady. Do środka można dodać likieru amaretto lub pokruszonych ciasteczek amaretti. Ja zamiast rodzynków dodałam suszoną papaję. Wariacje są wskazane, aczkolwiek smak migdałowy świetnie tu pasuje zarówno do płatków, jak i do czekolady.
Kulki owsiane czekoladowo-migdałowe
na ok. 25 sztuk
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
50 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
1,5 szklanki płatków owsianych
3 łyżki posiekanych migdałów
kilka kropel olejku migdałowego
2 łyżki rodzynek
5 łyżek mleka w proszku
ew. polewa z białej czekolady
Dwie łyżki masła roztopić na patelni, dodać 2/3 płatków owsianych i uprażyć. Pod koniec dodać płatki migdałowe i też podprażyć. Ostudzić.
Zagotować w rondlu mleko, cukier i jedną łyżkę masła, zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać, aż się rozpuści. Wsypać rodzynki i olejek migdałowy, wymieszać.
Do ciepłej masy dodać płatki uprażone z migdałami, resztę płatków owsianych i wsypać mleko w proszku, dokładnie wymieszać.
Masę ostudzić, a kiedy trochę stężeje, lepić kulki.
Masa najlepiej się lepi kiedy jest zimna, a od ciepłych rąk się rozpada. Można więc użyć dwóch łyżeczek, tworząc przy ich pomocy kulkę, a palcami tylko wyrównać kształt.
Układać na talerzu i schłodzić jeszcze, po czym ozdobić polewą z białej czekolady i przełożyć do papilotek lub od razu na paterę.
Smacznego!
2 komentarze:
Sliczne są te kuleczki !:)) Mniam,mniam :))
Takie kulki to rozkosz dla podniebienia!
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz