piątek, sierpnia 15, 2008

Rożki orzechowe


Mielone orzechy wreszcie się przydały. Zalegały w szafce przez parę miesięcy, ale w końcu nadszedł ich dzień. Rożki z kruchego ciasta to idealny dodatek do popołudniowej herbatki. Zachwycą każdą ciocię, babcię i ich sąsiadki :)
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki. Dziękuję!


Rożki orzechowe

220 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła

100 g cukru (można dać mniej, są dość słodkie)

100g zmielonych orzechów laskowych lub zmielonych migdałów
2 żółtka
2 łyżki mleka

Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Kawałki ciasta rozwałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.
Układać na blaszce posmarowanej margaryną i piec w temperaturze 180 stopni około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Można zastąpić orzechy opakowaniem budyniu waniliowego bez cukru.

1 komentarz:

Bea pisze...

Widze Bunciu, ze ten przepis to rowniez cos dla mnie :) Bardzo lubie tego typu ciasteczka z dodatkiem mielonych orzechow czy migdalow.
I dziekuje Ci za dzisiejszy mily komentarz! Przyznaje, ze ja moze niezbyt regularnie zagladam na inne blogi, ale staram sie robic to jak najczesciej ;)
I przy okazji, dodalam przy 'amaretti' male ps. dotyczace morelowych pestek :)

Pozdrawiam serdecznie!