Dzisiaj króciutko o placuszkach z cukinii.
Kto lubi placki ziemniaczane, temu na pewno przypadną do gustu cukiniowe, bo smak ich jest bardzo podobny, a roboty mniej.
Ja zrobiłam wersję dietetyczną, bez mąki, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by ją dodać.
Polecam eksperymenty z przyprawami i różnymi serami.
Placuszki z cukinii
2 średnie cukinie
1 cebula
50 g tartego parmezanu
2 jajka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
olej
Cukinie i cebulę trzemy na tarce, solimy do smaku i odstawiamy na 10 minut, aż puści sok, a następnie sok odciskamy i wylewamy.
Dodajemy parmezan, rozbełtane jajka, przyprawy i mieszamy.
Formujemy małe placuszki i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy parę minut i odwracamy na drugą stronę, smażymy.
Podajemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz