Torcik z górką a'la Snickers
na małą tortownicę
ciasto czekoladowe z tego przepisu
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1/2 szkl masła orzechowego
1 łyżka posiekanych orzechów arachidowych
3-4 łyżki sosu karmelowego
1 gorzka czekolada
Upiec ciasto czekoladowe, ostudzić, przekroić w szerz na 2 blaty. Zrobić polewę: 2 łyżki kremówki podgrzać, wrzucić połamaną czekoladę, po 2 minutach wymieszać do rozpuszczenia, odstawić. Połowę pozostałej kremówki ubić na półsztywno, wmieszać masło orzechowe. Blat ciasta położyć na paterze, posmarować masłem orzechowym i kremówką z masłem. Przykryć drugim blatem, posmarować polewą czekoladową. Tort włożyć do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc. Przed podaniem ubić drugą połowę kremówki z cukrem pudrem, wyłożyć na ciasto tworząc kopczyk. Polać sosem karmelowym, posypać orzeszkami.
4 komentarze:
Jaki ładny i smaczny torcik!:)
A ja jedząc go przez cały czas miałam wrażenie, że skądś znam ten smak ... a to smak snickersa!
Tanabe
Uwielbiam snickersa ! Wspaniały torcik, musiał być baaaardzo smaczny :)
Uwielbiam takie mocno czekoladowe propozycje! kupiłaś mnie tym przepisem:) Na pewno wypróbuję bo często szukam inspiracji w internecie. Ostatnio trafiłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i tam znalazłam wiele przepisów, które już wykorzystałam w swojej kuchni i teraz regularnie tam zaglądam.
Prześlij komentarz