środa, października 03, 2012
Jesień. Ciasto marchwiowe.
Jesień na całego. To ciasto jest dla mnie kwintesencja jesiennych smaków. Marchew, migdały i cynamon. Kolor spadających liści. Biały krem otulający ciasto jak ciepła kołdra. Czasem zamiast migdałów daję zmielone orzechy włoskie, które dostaję z ogrodu od mamy. Wtedy to już naprawdę jesień na talerzu. Przepis z dodatku do Gazety Wyborczej - Kulinarny Atlas Świata/ Szwajcaria.
Torcik marchwiowy
1 1/3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/3 szkl cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
3 łyżeczki cynamonu
3 marchewki (ok. 400 g)
1 szkl oleju roślinnego
4 jaja
100 g posiekanych migdałów
50 g cukru pudru
100 g masła
200 g serka śmietankowego
aromat waniliowy
Marchewki zetrzyj na drobnej tarce. Mąkę wymieszaj z proszkiem, solą, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Do mąki dodaj olej, wymieszaj. Ucieraj, dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj marchew i migdały, wymieszaj. Przełóż do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem dużej tortownicy i piecz 1 godzinę w 170 st. Ostudź. Zrób krem: roztop masło i odstaw, żeby ostygło. Utrzyj mikserem twarożek z cukrem pudrem i aromatem. Nie przerywając ucierania wlewaj cieniutka stróżką masło. Gotową masę rozsmaruj na torcie. Schłódź.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
cudna ta kwintesencja jesieni
Mam chęć na ciasto marchewkowe.:)
Prześlij komentarz