wtorek, sierpnia 28, 2012
Śmiesznie prosty sos karmelowy
Mój pociąg do karmelu nie ustaje. Tym razem wzięłam na wokandę sos karmelowy tzw. butterscotch sause, lekko solony, gęsty, podawany na gorąco do lodów, jak w MacDonaldsie. Pierwszą porcję wyjadłam w połowie prosto z rondelka, musiałam na szybko dorabiać dla gości;) Super prosty i naprawdę pyszny. Polecam!
Przepis ze Smitten Kitchen.
Sos karmelowy
4 łyżki masła
1/2 filiżanki brązowego cukru
1/2 filiżanki kremówki
1/4 łyzeczki soli
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Rozpuścić masło w małym rondelku, dodać cukier, kremówkę, sól, wymieszać do połączenia składników. Lekko gotować ok. 5 minut, aż zacznie troszkę gęstnieć. Zdjąć z ognia, dosmaczyć wanilią i ew. jeszcze solą. Gdy lekko przestygnie, trochę też zgęstnieje.
Etykiety:
Bez pieczenia,
Domowe słodycze,
Kremy i desery,
Na słodko,
Proste,
Sosy,
Zrób to sam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Fajny ten sosik. Pewnie do lodów wspaniały:)
Prześlij komentarz