środa, września 19, 2012

Cukinia na czekoladowo


Cukinia wielkości małego jamnika, przywieziona od znajomych z gór, zalega w lodówce. Było już leczo, zupa z cukinii, cukinia z grilla. Teraz czas na czekoladowe ciasto cukiniowe. Zaintrygowało mnie jednoczesne użycie masła i oleju. Ciasto okazało się delikatne, rozpływające się w ustach, trochę jak brownie. Cukinia niewyczuwalna. Można dodać polewę czekoladową lub sypnąć orzechów włoskich. Przepis z Moich Wypieków, lekko zmieniony. Spróbujcie!

Czekoladowe ciasto cukiniowe

150 g miękkiego masła
1/2 szkl. oleju
250 g cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
1/2 szkl. śmietany lub jogurtu
300 g mąki
60 g kakao
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
2 szkl. startej cukinii

Masło zmiksować na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, miksując. Wsypywać dalej cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, wanilię. Miksując dodawać po jednym jajku. Dodawać mąkę, kakao, kawę na przemian ze śmietaną. Na końcu dodać cukinię, wymieszać. Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w 160 st. przez 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

2 komentarze:

Majana pisze...

Bardzo lubię to ciacho,jest mega czekoladowe i pyszne:)

tata pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.