piątek, maja 13, 2011
Pseudo-brownie nie do poznania
To brownie możesz zrobić od ręki z tego, co masz w domu, i to bez stresu - nie zużyjesz ostatniej kostki masła ani drogiej czekolady. Nie musisz nawet wyjmować wagi! Najlepsze, gdy masz ochotę na coś czekoladowego, lepkiego. Dobre w zimny, deszczowy dzień, koniecznie ze szklanką mleka. Polecam!
Pseudo-brownie
nieduża blacha
3/4 szkl. kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 szkl. oleju roślinnego
1/2 szkl. wrzącej wody
1 1/2 szkl. cukru
2 jajka
1 1/3 szkl. mąki
szczypta soli
cukier lub aromat waniliowy
W misce wymieszać kakao i sodę. Wlać połowę porcji oleju (czyli 1/3 szkl.), zamieszać, dodawać powoli wodę i mieszać, aż masa zgęstnieje. Wsypać cukier, dodać jaja, wanilie, sól, resztę oleju i mąkę. Dokładnie wymieszać. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w 180 st. przez 35-40 minut. Ciasto nie będzie suche, zestali się po ostudzeniu. Przechowywać przykryte.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
ciekawe...nigdy tak nie robiłam ciasta...chciałabym spróbować...jeżeli jest choć trochę jak brownie to z pewnością do niego wrócę:)
Świetnie! Robiłam już różne brownie i to na pewno wypróbuję :)
no nie wiem... po takiej ilosci kakao to chyba dłuuugie posiedzenie murowane... :)
Teraz za oknem specjalnie nie pada, ale poproszę kawałek:)
Prześlij komentarz