wtorek, marca 15, 2011

Racuszki razowe z jabłkiem

Mój śniadaniowy repertuar nie jest zbyt bogaty, więc kiedy nauczyłam się smażyć racuchy z jabłkami, szybko stały się częstym gościem na naszym stole. Okazało się, że nie ma w tym nic trudnego, w zasadzie nie potrzeba nawet przepisu, chodzi tylko o odpowiednia konsystencję gęstej śmietany. Po prostu mąka, jajko, jogurt naturalny lub kefir, jabłko, cynamon. Wymieszać, smażyć. Czasem zamiast jogurtu daję trochę drożdży, tak na oko. Czasem jabłka ścieram na tarce, czasem wkrawam nieregularne kawałki. Czasem dodam banana, płatki owsiane, sezam. Rodzinka bardzo lubi te moje eksperymenty, córcia bierze po kawałku w obie rączki i zajada, mlaszcząc niemiłosiernie:) Ze względu na nią mąkę białą zastępuję razową i, o dziwo, nie wpływa to aż tak bardzo na smak. Warto spróbować tej o wiele zdrowszej wersji!

Razowe racuszki z jabłkami

1,5 szklanki dowolnej mąki razowej
1 jajko
1 kubek jogurtu naturalnego
1 -1,5 jabłka
szczypta cynamonu
ew. trochę mleka
olej do smażenia

Mąkę, jajko, jogurt i cynamon umieścić w misce, wymieszać do połączenia się składników. Jabłka obrać i wkroić do ciasta. Jeśli ciasto jest za gęste, rozcieńczyć 1-2 łyżkami mleka. Na gorący olej nakładać łyżką placki ciasta, rozpłaszczyć, smażyć z obu stron (nie za krótko, bo mogą być w środku surowe, najlepiej sprawdzić). Podawać z cukrem pudrem, serkiem waniliowym, dżemem, miodem, co kto woli:)

3 komentarze:

Kubełek Smakowy pisze...

Proste, zdrowe, smaczne. Łatwe i pomysłowe. Super!

Majana pisze...

Pyszne racuszki. Bardzo lubię takie jedzonko:)
Pozdrowienia.

aga pisze...

jakie smakowite, z jablkami najlepsze:)
a u mnie sa placuszki kukurydziane:)