Produktem ubocznym zrobionego przeze mnie niedawno masła była szklanka pysznej maślanki. Postanowiłam zużyć ją do przygotowania pancake'ów. Ale nie byle jakich, bo z płatkami owsianymi. Takie placki są naprawdę pożywne, treściwe, idealne na leniwe śniadanie. Pyszne z marmoladą rabarbarową lub rabarbarowym sosem, który powstaje przez krótkie podgotowanie rabarbaru z cukrem. Albo po prostu z syropem klonowym.
Przepis znalazłam gdzieś w sieci, ale w końcu okazało się, że pochodzi z blogu Moje Wypieki:) Porcję zmniejszyłam o połowę i lekko zmodyfikowałam przepis.
Placuszki z płatkami owsianymi
ok. 12 sztuk
1 szklanka maślanki
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 jajko
30 g roztopionego masła
1 łyżka cukru
pół szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
Płatki zalać maślanką, wymieszać i odstawić na 30 minut. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, aż lekko się napuszy. Smażyć płaskie placuszki na patelni z minimalną ilością tłuszczu.
Smacznego!
3 komentarze:
Robiłam podobne i wiem ze sa pyszne!
Uwielbiam pankejki! Pysznie wyglądają Twoje :)
Pozdrawiam:)
raz piekłam placuszki z owsianymi płatkami. pyszne były.
Prześlij komentarz