wtorek, czerwca 08, 2010

Domowe masło i marmolada rabarbarowa z cynamonem

Gotowanie jest trochę jak zabawa w małego chemika. Mieszamy, dolewamy, podgrzewamy i patrzymy, co z tego wyjdzie. A jak już coś wyjdzie, to satysfakcja jest ogromna. To dla tej przyjemności tworzenia, eksperymentowania i napawania się sukcesem spędzam tyle czasu w kuchni, wypróbowując ciągle nowe przepisy.
Dzisiaj proponuję dwa eksperymenty kulinarne - własne masło i marmoladę rabarbarową z cynamonem. Oba dziecinnie proste w wykonaniu, a rezultat - wielce zadowalający.

Domowe masło

śmietanka kremówka - jak najtłustsza, ja użyłam 30%
szczypta soli

Śmietankę wlać do miski i ubijać mikserem. Najpierw powstanie bita śmietana, następnie zacznie się ona zbijać w grudki. Potem grudki masła zaczną podchodzić maślanką. Dosypujemy szczyptę soli. Ubijamy, aż maślanka całkiem się oddzieli (w sumie ok. 10 minut). Masło formujemy w kulę, a maślankę odlewamy - można jej użyć np. do usmażenia pancakesów (przepis wkrótce).
Teraz płuczemy masło w wodzie, którą wylewamy. Wlewamy nową porcję i znów wylewamy. Powtarzamy czynność, aż woda będzie czysta (zwykle wystarczy 2-3 razy). Masło przekładamy do maselniczki lub owijamy w pergamin i wstawiamy do lodówki.
Z 250ml kremówki wyszło mi ok. 100g masła i 3/4 szklanki maślanki. Ilość masła zależy od tłustości śmietany.

Marmolada rabarbarowa z cynamonem
przepis zaczerpnięty z blogu Sweet Art

1,5 kg rabarbaru
1/3 szklanki wody
200 g cukru brązowego
500 g cukru białego
1/2 łyżeczki cynamonu

Rabarbar umyć i pokroić. Wrzucić do garnka z grubym dnem, wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż rabarbar zmięknie. Wtedy wsypać cukier i smażyć ok. 20 minut na małym ogniu. Wyłączyć, czynność powtarzać przez 2-3 dni, aż kropla marmolady na talerzyku zastygnie, a wlana do szklanki z zimną wodą nie rozpadnie się podczas spadania na dno. Na końcu wsypać cynamon i dokładnie wymieszać.
Przelać gorącą marmoladę do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
Z tych proporcji wyszły mi trzy średnie słoiki.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Dziękuję za przepis na masło. Za każdym razem wychodzi rewelacyjne! I do tego smakuje wybornie. Zaczęłam podejrzewać, ze do "normalnego" sklepowego masła dodawany jest aromat maślany....
Pozdrawiam
Sharlotka