To ciasto wątpliwej urody, przynajmniej w moim wykonaniu, ale smak rekompensuje wszystkie niedoskonałości. Ma jedwabistą konsystencję i intensywnie cytrusowy smak. Fajnie smakuje z cytrynowym lukrem, który mi niestety wsiąkł w ciasto:( Mimo wszystko było na tyle pyszne, że warte jest powtórki. Przepis z bloga Strawberries from Poland.
Ciasto cytrusowe
2 pomarańcze
sok z 1 cytryny
100 ml wody
50 g cukru
125g jasnobrązowego cukru
175g masła
175 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki (bez białej części). Skórkę drobno posiekać, wrzucić do rondelka. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok i wlać do rondelka, odlewając łyżkę na lukier. Dolać 1oo ml wody i 50 g cukru i gotować na małym ogniu, aż skórka się zeszkli, a większość wody wyparuje i powstanie gęsty syrop w małej ilości. Trwa to ok. 30 minut. Ostudzić. Masło, jajka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować, dodając skórki z syropem. Przelać do wysmarowanej masłem małej keksówki i piec w 180st. około godziny lub aż środek się zetnie.
Aby zrobić lukier, mieszamy odlany sok z 5 łyżkami cukru pudru. Polewamy najlepiej choć trochę przestudzone ciasto.
Smacznego!
2 komentarze:
Pysznie się prezentuje! Naprawdę bardzo, bardzo kusząco:)
A ja lubię cytrusowe ciasta bardzo:)
Pozdrawiam!
czemu wątpliwej? wygląda tak wilgotno, no a wiadomo, że prostota jest piękna, czyż nie? :]
Prześlij komentarz