Szarlotka klasyczna z kruszonką
na dużą blachę
450 g mąki
300 g masła
150 g cukru pudru
4 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru
1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej renet)
ew. słoiczek konfitur z pigwy
2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki cukru
cukier waniliowy
Z mąki, masła, cukru pudru, szczypty soli i 4 żółtek zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę posmarowaną masłem. Ponakłuwać widelcem i piec 10-15 minut w temperaturze 200 st. Wyjąć z pieca.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z konfiturami, cynamonem, 3-4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym (spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku).
4 białka ubić mikserem, pod koniec ubijania dodając 3 łyżki cukru.
Jabłka wyłożyć na podpieczony spód, na nie wylać pianę z białek.
Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce na białka.
Wstawić do pieca na ok. 30 minut lub aż górna warstwa ciasta się upiecze.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Nie przechowywać zbyt długo w metalowej blasze.
Smacznego!
2 komentarze:
Piekne ciasto! Ja tam na szrlotke mam zawsze ochote:)))
Taką piekła moja Mama :-)
Prześlij komentarz