piątek, listopada 14, 2008
Prawdziwy cukier waniliowy
Święta za pasem. Trzeba zacząć myśleć o przygotowaniach. Proponuję na początek zaopatrzyć się w produkt niezbędny w grudniowej kuchni - cukier waniliowy. Ale mam na myśli prawdziwy cukier waniliowy, a nie to chemiczne świństwo, które sprzedają w sklepach.
Wbrew pozorom to nic trudnego, w zasadzie dziwne, że ludzie jeszcze kupują ten sklepowy substytut, skoro domowy cukier waniliowy tak łatwo zrobić.
Domowy cukier waniliowy
1 kg drobnego cukru
1 laska wanilii
duży szczelny słoik
Laskę wanilii przekrajany wzdłuż czubkiem ostrego noża, tak, jakbyśmy chcieli rozpruć jej brzuch. Do miski wsypujemy cukier, a do cukru wrzucamy zawartość laski - małe kuleczki, które wygrzebujemy czubkiem noża. Mieszamy cukier rękami, żeby równomiernie połączył się z ziarnami wanilii. Laskę kroimy na trzy części. Wsypujemy cukier do słoja, przetykając kawałkami laski. Zakręcamy i odstawiamy na ok. dwa tygodnie.
Po tym czasie można używać tego cukru do wypieków, kawy itp., tak jak cukru kupnego.
Zrób to przed świętami! Naprawdę warto!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Zainspirowałaś mnie Bunciu :) Zrobię to to cudo :) Wanilii w mojej kuchni dużo się przewija :)
Muszę sobie zrobić taki cukier, bo sporo go używam do wypieków.
Prześlij komentarz